Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ίντερνετ: Το φάρμακο στην αϋπνία!

Νέους ορίζοντες ανοίγει το Διαδίκτυο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αϋπνίας, καθώς ένα πρωτοποριακό σύστημα θεωρείται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την εμφάνιση online υπηρεσιών αντιμετώπισης της αϋπνίας, αλλά και άλλων διαταραχών.Το SHUTi (Sleep Healthy Using The Internet- Κοιμηθείτε με Υγεία Χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ) είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα σχεδιασμένο να βοηθά ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνίες. Σύμφωνα με μελέτες, τα αποτελέσματα του SHUTi είναι αντίστοιχα και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερα αυτών που παρουσιάζουν «συμβατικές» θεραπείες, «προσωπικού» χαρακτήρα.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί κείμενο, γραφικά, animation, βινιέτες, κουΐζ και άλλα παιχνίδια για να παρουσιάσει τεχνικές με απώτερο στόχο τη βελτίωση του ύπνου των ασθενών. Για παράδειγμα, κάποιοι ασθενείς έλαβαν συμβουλές όπως η αποφυγή του διαβάσματος χάριν της παρακολούθησης τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο, το σταμάτημα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και η αποφυγή ανήσυχων σκέψεων». Το SHUTi αποτελεί μόνο ένα από τα προγράμματα/ ιστοσελίδες που βοηθούν σε τέτοια προβλήματα: προ των πυλών βρίσκεται το Zeo Personal Sleep Coach, το οποίο εξετάζει τα μοτίβα ύπνου του ασθενούς, με σκοπό τη βελτίωσή του.
«Πιστεύουμε ότι το SHUTi θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα (από πλευράς ξεκούρασης) του ύπνου και θα βελτιώσει τη διάθεση, αλλά και τις νοητικές λειτουργίες (των ασθενών)» είπε ο Δρ. Λη Ρίτερμπαντ (PhD) του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και δημιουργός του SHUTi. Ήδη έχουν γίνει εκτεταμένες δοκιμές στο SHUTi, με πολύ καλά αποτελέσματα. Όπως λέχθηκε στην τελική αναφορά, που βασίστηκε στις εντυπώσεις των συμμετεχόντων: «Μία παρέμβαση (θεραπευτική μέθοδος) μέσω του Ίντερνετ έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας, παρέχοντας βοήθεια μέσω του Web. Μια αποτελεσματική και φτηνή παρέμβαση τέτοιου είδους θα διεύρυνε δραματικά τις επιλογές θεραπείας για πολλούς από αυτούς που υποφέρουν από αϋπνίες, ειδικά για αυτούς που δυσκολεύονται, λόγω γεωγραφικής θέσης, να λάβουν τη βοήθεια 'ειδικών'» .
Επίσης, μακροπρόθεσμα, τέτοιου είδους μέθοδοι θεραπείας θα αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες, σύμφωνα με το Δρ. Ρίτερμπαντ: «Αντίθετα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν φάρμακα ένας χρήστης δε χρειάζεται να μπει σε κάποια διαδικασία 'απογαλακτισμού/ ανεξαρτητοποίησης' από το SHUTi. Η χορήγηση φαρμάκων μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα αποτελεσματική, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι μέθοδοι νοητικής συμπεριφορικής θεραπείας είναι πιο αποτελεσματικές όσον αφορά τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από χρόνια προβλήματα αϋπνίας» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοματοποιημένη θεραπεία ήταν ένα από τα όνειρα της επιστημονικής φαντασίας στο παρελθόν: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπολογιστής- ψυχίατρος που εμφανίζεται στο «Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς» (1965) του Φίλιπ Κ. Ντικ.

0 σχολίασαν: