Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Σε λίγο ο βομβαρδισμός της Σελήνης

Ένα τέταρτο απέμεινε για τον... βομβαρδισμό της Σελήνης! Στόχος είναι ο εντοπισμός νερού στη Σελήνη αλλά και τοποθεσιών κατάλληλων για προσεδάφιση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας, δύο σκάφη, τα οποία ανήκουν στην αποστολή "LCRΟSS", θα προσκρούσουν διαδοχικά στην επιφάνεια της Σελήνης, με ταχύτητα 9.000 χλμ την ώρα.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), το οποίο αποτελείται από έναν άδειο πύραυλο βάρους 2,2 τόνων και ένα δορυφόρο, εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο αναζητώντας αρχικά τοποθεσίες κατάλληλες για προσεδάφιση.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αρχικά θα συντριβεί ο πύραυλος μέσα σε σκοτεινό κρατήρα που βρίσκεται στο νότιο πόλο της Σελήνης και λίγα λεπτά αργότερα θα προσκρούσει στο ίδιο σημείο και ο δορυφόρος, ο οποίος θα μεταδώσει εικόνες της αρχικής σύγκρουσης και θα αναζητήσει ίχνη πάγου μέσα στα συντρίμμια. Μάλιστα, από την ελεγχόμενη πρόσκρουση θα προκύψει ένας νέος κρατήρας, μέσα στον υπάρχοντα, ο οποίος θα έχει το μισό μέγεθος μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.
Μόλις μία ώρα μετά την πρόσκρουση, τα αποτελέσματα για την ύπαρξη ή όχι νερού στη Σελήνη θα είναι στη διάθεση των επιστημόνων.
Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη αναφορικά με την ύπαρξη νερού στη Σελήνη. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κομήτες που προσκρούουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια στην επιφάνεια του φεγγαριού μεταφέρουν μικρές ποσότητες νερού, ωστόσο δεν είναι λόγοι αυτοί που επιμένουν ότι στο φεγγάρι δεν υπάρχει ίχνος νερού.

0 σχολίασαν: