Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μαθητές δημιούργησαν διαδικτυακό ραδιόφωνο

old_radio_dj_01Πολύ μπροστά είναι οι μαθητές του γυμνασίου και λυκείου Καμπάνης Κιλκίς. Δημιούργησαν... all day, διαδικτυακό ραδιόφωνο! Εκπέμπει μουσικές, ενημερωτικές και ψυγαχωγικές εκπομπές, με θέματα για νέους, τον αθλητισμό, τις τέχνες και το περιβάλλον.

 

Το περιεχόμενο του προγράμματος ετοιμάζουν αποκλειστικά περίπου 50 μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου. Οργανωμένοι σε ομάδες, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και τη βοήθεια δημοσιογραφικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού (που τους παρέχει την ειδησεογραφική ύλη), παίρνουν ακόμη και συνεντεύξεις από πολιτικούς!

Η ιδέα και λειτουργία του σταθμού ξεκίνησε την σχολική χρονιά 2008-09 από το γυμνάσιο Εκάλης, στο πλαίσιο συμμετοχής στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας και την επόμενη χρονιά τις εργασίες του ανέλαβε το γυμνάσιο και λύκειο Καμπάνη Κιλκίς, με τη συμβολή στην παραγωγή μονόωρων ηχογραφημένων προγραμμάτων και αφιερωμάτων από έξι ακόμη σχολεία της Ελλάδας (από Ρόδο, Εύβοια Αθήνα κ.α.).

Σήμερα, το σχολικό συγκρότημα Καμπάνη διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα στούντιο ηχογράφησης επαγγελματικών προδιαγραφών, στους χώρους του, με δαπάνες που καλύφθηκαν από το σχολείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του διαδικτυακού σχολικού ραδιοφώνου. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, το διαδικτυακό ραδιόφωνο μετεξελίχθηκε σε European School Radio (ESR), καθώς δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις παραγωγές ραδιοφωνικών προγραμμάτων και από άλλα σχολεία της Ευρώπης.

Οι μαθητές μέσω τηλεδιασκέψεων συνομιλούν σε μαθητές ή φοιτητές άλλων χωρών και συντονίζουν τις κινήσεις τους.

Το European School Radio διαθέτει και ιστολόγιο (http://blogs.sch.gr/esrblog), όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για τα γεγονότα της ραδιοφωνικής δράσης του σχολείου, να έχει πρόσβαση σε ηχητικά αρχεία και ραδιοφωνικά σποτάκια ακόμη και να επιδιώξει συνεργασίες ή να κάνει αφιερώσεις. Το ιστολόγιο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και περιλαμβάνει chat room για την άμεση επικοινωνία των επισκεπτών του, καθώς και αίτηση συμμετοχής στο ραδιόφωνο νέων σχολείων.

Το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Σχολικού Διαδικτυακού Ραδιαφώνο και την διαδικασία δημιουργίας του, θα παρουσιάσουν οι μαθητές του γυμνασίου και λυκείου Καμπάνη, στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, στο Κέντρο Διάδοσης και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis (Πλανητάριο) Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε συνολικά 130 εργασίες μαθητών από δεκάδες σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της κεντρικής Μακεδονίας.

0 σχολίασαν: