Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Απειλεί ο εγκέλαδος από τη γενέτειρα του... Σκοπιανού προέδρου!

Μας... απειλούν τα Σκόπια! Όχι, βέβαια, σε διπλωματικό επίπεδο (πολύ περισσότερο σε οικονομικό), αλλά με το σμήνος σεισμών της Κυριακής –που είχε και μια μικρή συνέχεια και χθες, Δευτέρα.
Ξαφνιασμένοι οι Θεσσαλονικείς, ελαφρώς τρομαγμένοι οι κάτοικοι του Κιλκίς και των περιοχών της Αριδαίας, ένοιωθαν, το απόγευμα της Κυριακής, το έδαφος να σείεται κάτω από τα πόδια τους. Κι έμαθαν, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι για την αγωνία τους ευθύνονταν ένα επίκεντρο στο Βαλάντοβο των Σκοπίων.
Διαβολική σύμπτωση: Το Βαλάντοβο είναι η κωμόπολη στην οποία γεννήθηκε, το 1960, ο νέος πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ –κι εκλεκτός του Νίκολα Γκρούεφσκι. Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα και τη λίμνη Δοϊράνη.
Το ερώτημα που γεννήθηκε, αμέσως, στους περισσότερους ήταν: Να ανησυχούμε; Οι σεισμολόγοι απαντούν με ένα «όχι». Όπως υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής σεισμολογίας, στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασ. Καρακώστας, η πιθανότητα να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός μάλλον είναι περιορισμένη. Άλλο ένα ευχάριστο νέο είναι πως οι σεισμοί της Κυριακής και οι χθεσινοί (δύο είχαν μέγεθος 4 Ρίχτερ), αν και προέρχονται από την περίφημη «σερβομακεδονική ζώνη» δε συνδέονται με το γνωστό ρήγμα που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του ’31 (τότε είχαν προκληθεί ζημιές σε σπίτια και σε ελληνικές πόλεις).
Τα όχι και τόσο ευχάριστα έρχονται από αλλού: Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας, Κ. Κοκολάκης, παραδέχεται ότι «κάθε δήμος έχει το δικό του σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού»! Πόσοι δήμοι, όμως, τα έχουν επικαιροποιήσει; Κι ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τάσος Κονακλίδης, αναρωτιέται: «Κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια –ανάμεσα στα οποία και τα σχολεία»;

ΠΗΓΗ Τύπος της Θεσσαλονίκης

0 σχολίασαν: