Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Παπαζάχος: Κοντά στη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών

Για εφησυχασμό, αμέλεια και υποβάθμιση της αντισεισμικής πολιτικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτικός Εκπρόσωπος του Τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Μαΐου 2009.
Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση:
  • Μείωσε, αρχικά, το 2003, τη χρηματοδότησης των φορέων που ασχολούνται με την αντισεισμική πολιτική, αλλά επανήλθε, μόλις το 2009,σε απόλυτους αριθμούς στο επίπεδο του 2003("φοβάμαι, ότι αυτό είναι συγκυριακό", υποστήριξε)
  • Επιβράδυνε την προμήθεια και η εγκατάσταση σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων.
  • Συνέπτυξε ΤΑΣ και ΤΑΠ ακόμη και σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σεισμικά περιοχές, όπως είναι η Δυτική Ελλάδα 
  • Άφησε ακάλυπτα πολλά κενά σε οργανικές θέσεις σε φορείς του δημοσίου που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία.
  • Ακύρωσε σχεδόν το πρόγραμμα του πρωτοβάθμιου σεισμικού ελέγχου στα κτίρια δημόσιας χρήσης, που είχε ξεκινήσει το 2001. 
Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι, "από τα 80.000 κτίρια δημόσιας χρήσης μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περίπου 6.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε ελεγχθεί μέχρι το 2004. Μόνο ο ΟΣΚ συνεχίζει την προσπάθεια, ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στα νοσοκομεία".
Σε ημερίδα με θέμα: «Σεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης – Προτάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο», που έγινε το ίδιο απόγευμα, ο κ. Μαγκριώτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε τις προτάσεις του κινήματος για τη θωράκιση της χώρας από τους σεισμούς:
  • Συγκρότηση γραμματείας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Μετάθεση της βασικής ευθύνης άσκησης της περιφερειακής πολιτικής στις αιρετές περιφέρειες.
  • Ενίσχυση του ΠΔΕ και με τη αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων των φορέων και των πολιτικών αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
  • Επικαιροποίηση του σχεδίου "Ξενοκράτης", σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και γενικότερα το ΥΠΕΣΔΑ
  • Επανεκκίνηση του προγράμματος πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στα κτίρια δημόσιας χρήσης.
  • Καθιέρωση, σταδιακά και με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου πιστοποιητικού «αντισεισμικής επάρκειας», όπως το πιστοποιητικό «πράσινης κατοικίας και κατασκευής». Το κράτος ξεκινά την χορήγηση κινήτρων για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας, κατά προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου και κλιμακωτά σε κατασκευές πριν του 1959, χρονιά του πρώτου ουσιαστικά αντισεισμικού κανονισμού στη χώρα μας και στη συνέχεια για κατασκευές πριν το 1985, χρονιά υιοθέτησης του σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού.
Στην ίδια ημερίδα, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος,εξέφρασε την άποψη ότι η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη των σεισμών, σε επίπεδο λίγων ετών είναι εφικτή και γι’ αυτό τα προληπτικά μέτρα στη χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόζονται στις περιοχές που προβλέπεται ότι θα πληγούν και όχι σ’ αυτές οι οποίες παρουσιάζουν γενικά υψηλή σεισμικότητα.

0 σχολίασαν: