Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Ασύρματο δίκτυο καλύπτει τη Βέροια

Υποδομή 25 σημείων δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην πόλη της Βέροιας καθιστώντας την έτσι «έξυπνο οικισμό». Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, υπέγραψε χθες τη σύμβαση για την «Ανάπτυξη Έξυπνου Οικισμού στο Κέντρο της Βέροιας», που θα υλοποιήσει η εταιρία τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών «Ερικσον Ελλάς ΑΕ».
Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση της ασύρματης ευρυζωνικής υποδομής παρέχεται πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά και μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων για το έργο διαδικτυακών εφαρμογών με αντικείμενα τις ψηφιακές κοινότητες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κοινωνική φροντίδα, τον τουρισμό και την ηλεκτρονική εκμάθηση και προβολή.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, δήλωσε ότι «το έργο έχει -πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση- μεγάλη κοινωνική σημασία, κυρίως όσον αφορά στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες». «Το έργο αφορά στην ανάπτυξη της υποδομής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην πόλη της Βέροιας, ώστε αυτή να καταστεί ‘ευφυής πόλη’. Με την υλοποίηση του έργου θα αναπτυχθεί στο κέντρο της Βέροιας και σε έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων δημόσια υποδομή 25 σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης (WiFi). Η υποδομή θα προσφέρεται δωρεάν στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τουρίστες στη Βέροια, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Ο ωφελούμενος πληθυσμός είναι πολύ σημαντικός, ενώ το έργο έχει –πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση- μεγάλη κοινωνική σημασία και αντίκτυπο σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες».
Να σημειωθεί ότι το κόστος εργασιών υπολογίζεται σε 1.510.974 ευρώ ενώ το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Γ’ ΚΠΣ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Το έργο αναπτύσσεται σε τέσσερις παραμέτρους:
1. Υπηρεσίες Ψηφιακής Κοινότητας και Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας: συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη ευρυζωνικής και ψηφιακής κουλτούρας στον πληθυσμό. Το δίκτυο θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτα μέρη (π.χ. επιχειρήσεις) για προσφορά υπηρεσιών μέσω της υποδομής που θα δημιουργηθεί. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται στους δημότες σε χαμηλό κόστος ενώ παράλληλα ο Δήμος θα έχει κάποια έσοδα βάσει των συμφωνιών που θα συνάψει με παρόχους. Στο έργο επίσης θα επιχειρηθεί ένας συνδυασμός υπηρεσιών ηλεκτρονικής δημοκρατίας, οι οποίες θα λειτουργούν αυτόνομα και συνδυαστικά, με την προσδοκία της μεγαλύτερης χρήσης από τους κατοίκους του έξυπνου οικισμού και της δυνατότητας αποτελεσματικής έκφρασης των απόψεων τους σε ένα συμμετοχικό περιβάλλον. Τρεις υπηρεσίες ηλεκτρονικής δημοκρατίας που θα δημιουργηθούν είναι: η συζήτηση προβλημάτων του δήμου με τους δημότες του έξυπνου οικισμού μέσω τηλεδιάσκεψης «η ώρα της δημαρχιακής αρχής», διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά του Δήμου (ασύγχρονη συζήτηση θεμάτων και προβλημάτων σχετικά με το Δήμο, ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Δήμου, δημοσίευση αιτημάτων και συλλογή on-line υπογραφών, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των πολιτών) και ηλεκτρονική αναφορά δομημένων προβλημάτων των δημοτών που έχουν χωρική διάσταση (αναφορά για προβλήματα της καθημερινότητας ευθύνης της δημοτικής αρχής, ώστε να τα εντοπίζει και να τα επιλύει άμεσα).
2. Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας: δημιουργία πύλης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης. Στόχος της πύλης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η διάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με θέματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας (βιβλιοθήκη υγείας, στοιχεία δημόσιας υγείας, υπηρεσίες κατάρτισης του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών, υπηρεσίες διαδραστικής επικοινωνίας, διαχείριση δεδομένων επαγγελματιών υγείας). Οι Υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης θα προσφέρονται από το Δήμο Βέροιας σε συνδυασμό με τις μη ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας», που ήδη παρέχει ο Δήμος μέσω παραδοσιακών καναλιών επικοινωνίας.
3. Υπηρεσία υποστήριξης τουριστών και επισκεπτών: δίνουν τη δυνατότητα άμεσης και φορητής (mobile) πληροφόρησης των τουριστών της Βέροιας κατά την επίσκεψη τους εκεί. Η πληροφόρηση θα έχει τη μορφή ενός ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού με πληροφορίες ψυχαγωγίας, αξιοθέατων, εστίασης, διαδρομών, καταλυμάτων κτλ. Ο τουρίστας περιφερόμενος εντός του έξυπνου οικισμού θα έχει πρόσβαση σε τουριστική πύλη με πλούσιο υλικό (υπηρεσίες ηλεκτρονικής ξενάγησης, πλοήγησης κτλ.). Κατά το 2005 μόνο μέσω οργανωμένων τουριστικών γκρουπ επισκέφτηκαν τη Βέροια περίπου 30.000 Ελληνες και 2.300 ξένοι τουρίστες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μεμονωμένοι τουρίστες και επισκέπτες.
4. Υπηρεσίες εκπαίδευσης: Περιλαμβάνουν ασύγχρονη τηλεκπαίδευση με τη χρήση της τεχνολογίας διαδικτύου, δυνατότητα παροχής πολυμεσικού (video και audio) περιεχομένου και δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών VoIP για την δημιουργία κλειστών συνεδρίων ομάδων χρηστών.

Οι ωφελούμενοι από το έργο
Ιδιαίτερα ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:
- Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), που θα έχουν τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων υπηρεσιών και φροντίδας μέσω εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας και υποστήριξης.
- Οι μαθητές, καθώς και ο ενήλικος πληθυσμός που συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα παραδοσιακής ή δια βίου εκπαίδευσης.
- Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και την εκπαιδευτική διαδικασία με δραστηριότητες βιντεοπροβολών.
- Οι πολίτες του Δήμου Βέροιας, γενικότερα, που θα έχουν τη δυνατότητα καλύτερης και αμεσότητας επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές, με σκοπό είτε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα δημοτικά ζητήματα και τη συζήτηση των προβλημάτων του Δήμου, είτε την αναφορά και γνωστοποίηση προβλημάτων που τους αφορούν.
- Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Δήμο Βέροιας και θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ευέλικτες και διαδραστικές υπηρεσίες ξενάγησης και υποστήριξης στη διαμόρφωση τουριστικών επιλογών σε θέματα ψυχαγωγίας, αξιοθέατων, εστίασης, διαδρομών, καταλυμάτων κτλ.
- Οι φορείς και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στον τομέα του τουρισμού (για παράδειγμα, μουσεία, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία), καθώς και εκείνοι που αντλούν συμφέροντα από αυτόν (για παράδειγμα, επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης), θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν καλύτερα τους πελάτες τους (τουρίστες) και να προωθούν το προϊόν τους μέσα από τις υποδομές των παρεχόμενων υπηρεσιών.
- Οι επιχειρήσεις της περιοχής, που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευρυζωνικές υποδομές ώστε να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και περιεχόμενο στους πελάτες τους και να προσελκύσουν ικανό και υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό.

Το κείμενο είναι από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η φωτογραφία είναι επιλογή του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΓΚΙΔΗ

0 σχολίασαν: