Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Οπτική ίνα σε 2.000.000 νοικοκυριά

Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η χώρα μας πρωτοπορεί στην Ευρώπη με ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα, αφού θα αποτελέσει το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που θα χρησιμοποιήσει την οπτική ίνα στο σύνολο της. Το σχέδιο νόμου το οποίο θα ρυθμίζει την ανάπτυξη των οπτικών ινών στο σπίτι, θα συνδέει 52 ελληνικές πόλεις από το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας και θα εξυπηρετεί 2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το σχέδιο ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών και ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για συνέχιση των εργασιών. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η δημόσια διαβούλευση, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων.
Ο κ. Στυλιανίδης, ανέφερε πως «είναι ένα σχέδιο νόμου φιλόδοξο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα, στην πρωτοπορία της Ευρώπης». «Την ίδια ώρα», τόνισε, «δίνει τη δυνατότητα να αρθεί η απομόνωση της ελληνικής περιφέρειας, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες, σ’ όποιο μέρος της Ελλάδας και αν κατοικούν».

Η αξία της τεχνολογίας
«Η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει την αξία που είχε κάποτε ο εξηλεκτρισμός. Οι σύγχρονες εφαρμογές της τηλεκπαίδευσης, της τηλεϊατρικής, της τηλεδιοίκησης, του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι εφαρμογές οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για την οικονομία και νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών.
Να σημειωθεί πως η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ ο προϋπολογισμός, ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Η χώρα θα σκαφτεί απ΄ άκρη σ΄ άκρη, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου ανοιχτής πρόσβασης (open access) σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία θα μπορεί να δεσμεύει τις γραμμές που επιθυμεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές. Οι χρήστες θα πληρώνουν έναν λογαριασμό στον πάροχο που έχουν επιλέξει, ενώ αν αποφασίσουν να αλλάξουν εταιρεία θα μπορούν να το κάνουν, όπως και σήμερα.

Downloads με… «ταχύτητα φωτός»
Τα οφέλη από την απόκτηση μιας σύνδεσης οπτικών ινών είναι τεράστια. Ο κ. Λάζαρος Πασχαλίδης, καθηγητής Πληροφορικής και Δικτύων, ανέφερε πως «το Ιnternet θα είναι πιο γρήγορο από ποτέ, αφού θα είναι τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές ταχύτερο από σήμερα. Σκεφτείτε, ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οπτική ίνα για να καλύψουμε απόσταση 5Km και οι ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων φθάνουν τα 10 Gbps. Όλοι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν καλωδιακή τηλεόραση, εικόνα υψηλής ευκρίνειας, τηλεδιάσκεψη και πλέον τα downloads θα γίνονται με «ταχύτητα φωτός». Είναι πραγματικά σημαντικό και καθοριστικό το βήμα αυτό που έγινε από το υπουργείο Μεταφορών, γιατί και έμπρακτα πλέον μπαίνουν οι νέες τεχνολογίες στη ζωή μας»!
Σημειώνεται πάντως ότι για το σχέδιο αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από τον ΟΤΕ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Βουρλούμης το έχει χαρακτηρίσει «ασαφές» , ενώ δήλωσε ότι ο οργανισμός θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου VDSL, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο 1/5 του κόστους του δικτύου FΤΤΗ που σχεδιάζει το υπουργείο.

0 σχολίασαν: