Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Αστεροσκοπείο στα Γρεβενά από το ΑΠΘ

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή και λειτουργία του Αστεροσκοπείου, που θα εγκατασταθεί στο όρος Ορλιακα του νομού Γρεβενών. Οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2010, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, στη διάρκεια της 3ης Αστρογιορτής, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην πόλη των Γρεβενών.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός συνεργάτης της ΝΑΣΑ, Αθ. Οικονόμου, ο οποίος, σε ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρήματα των πρόσφατων αποστολών στο διάστημα και στον "κόκκινο πλανήτη", καθώς επίσης και στο Αστεροσκοπείο της Πίνδου.
Το Αστεροσκοπείο θα γίνει στο δημοτικό διαμέρισμα Ζιάκα του δήμου Θ. Ζιάκα, τόπο καταγωγής του κ. Οικονόμου, σε μία περιοχή, όπου σύμφωνα με τον ίδιο και την ομάδα των αστροφυσικών του Α.Π.Θ. κ κ. Σειραδάκη και Κάνουρα, είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη. Έχει την ελάχιστη φωτορρύπανση, είναι σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και η πρόσβαση είναι άριστη.
Έτσι, από τον Όρλιακα των Γρεβενών, με τα τρία τηλεσκόπια που θα διαθέτει το Αστεροσκοπείο, θα βλέπουν οι επιστήμονες, αλλά και οι επισκέπτες, τους πλανήτες και τα άστρα.
Ειδικότερα, το πρώτο τηλεσκόπιο θα εξυπηρετεί ερευνητικούς σκοπούς, το δεύτερο εκπαιδευτικούς και το τρίτο θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται κάποιες μετρήσεις.

0 σχολίασαν: