Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΔΣΘ: Να σωθεί ο ναός της Αφροδίτης

Το θέμα του υστεροαρχαϊκού ναού της Αφροδίτης, που αποκαλύφθηκε το 2000, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης(πλατεία Αντιγονιδών) φέρνει στην επικαιρότητα σημερινή (Πέμπτη 30 Απριλίου 2009) ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι ο ναός "κινδυνεύει με κατάχωση και εξαφάνιση", τον χαρακτηρίζει "υψίστης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας", υπογραμμίζει ότι "είναι ο μοναδικός ναός του 6ου αιώνα π.Χ. στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης" και υιοθετεί πρόταση του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, στο οποίο, όμως, αντιδρούν οι αρχαιολόγοι, επειδή, ουσιαστικά, αναπλάθει -και δεν αναστηλώνει- το ναό, πράγμα που αντίκειται σε κάθε λογική και κάθε διεθνή οδηγία για τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Σύμφωνα με μερίδα αρχαιολόγων, ο ναός(τμήμα του οποίου φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης(φωτογραφία) πρέπει να είχε στηθεί στην αρχαία Αίνεια(τη σημερινή Νέα Μηχανιώνα). Μεταφέρθηκε(τον 1ο αιώνα π.Χ.-πρώιμα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια) στη σημερινή του θέση(πλατεία Αντιγονιδών).
Μετά τη μεταφορά του, προστέθηκαν στοιχεία της ρωμαϊκής περιόδου(αγάλματα της θεάς Ρώμης, του Διός Αιγίοχου και αυτοκρατόρων). Αποτέλεσε κέντρο λατρείας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το μεγαλύτερο μέρος του ναού παραμένει κάτω από το οδόστρωμα της οδού Διοικητηρίου.
Όπως ενημερώνει ο ΔΣΘ, "η αρχική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λίγο μετά από την ανασκαφή του μνημείου, με την ευκαιρία της κατεδάφισης της υπάρχουσας οικοδομής πάνω από το ναό, ήταν να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται και να προχωρήσει η ανάδειξη του ναού που χαρακτηρίστηκε σπάνιο μνημείο. Αργότερα η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο υπόγειο της υπό ανέγερση πολυκατοικίας. Πριν από δύο χρόνια, το 2007, η τύχη του ναού συζητήθηκε και πάλι στο ΚΑΣ και δόθηκε θετική γνωμοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, το ζήτημα όμως έκτοτε «πάγωσε». Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2009, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας για μετά από το Πάσχα".
Ο Δικηγορικός Σϋλλογος χαρακτηρίζει "ενδιαφέρουσα" τη σχεδιαστική πρόταση του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή(σχεδιάγραμμα κάτω) η πλατεία Αντιγονιδών διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, το σημερινό και το αρχαίο, επιτρέποντας την αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου χωρίς να θιγεί η λειτουργία της πλατείας. Πάντως, η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από μερίδα αρχαιολόγων, επειδή δεν προβλέπει αναστήλωση, αλλά ανάπλαση του ναού.
Ο ΔΣΘ επισημαίνει πως "υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει πρόθεση στη θέση του μνημείου να γίνει πολυώροφο πάρκινγκ αυτοκινήτων" και ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς και από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ) "να μη συνεργασθούν στην κατάχωση του μοναδικού αυτού μνημείου, αλλά να υποστηρίξουν την απαλλοτρίωση και διάσωσή του προς όφελος της πόλης και της ιστορίας της".
Το θέμα είχε προβληθεί και αναλυθεί επί μακρόν, σε συζητήσεις ειδικών και μη, στο διαδίκτυο, εδώ και πολύ καιρό. Σχετικά μπορείτε να δείτε με κλικ εδώ.

0 σχολίασαν: