Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Τούμπα: Η αρχαιότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης!

Κοιτίδα του Θεσσαλονικιώτικου πολιτισμού, αλλά και το πρώτο μέρος που έζησαν άνθρωποι στην περιοχή, είναι η Τούμπα! Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ζωή στον περίφημο λόφο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην οδό Λαμπράκη, εμφανίστηκε, για πρώτη φορά πριν από 4.300 χρόνια! Ο ιδρυτής της Θεσσαλονίκης, Κάσσανδρος, έφθασε πολλά χρόνια αργότερα, τον 4ο π.Χ. αιώνα, στην περιοχή!
Την ανακοίνωση έκαναν, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικού συνεδρίου, το Σάββατο 4 Απριλίου 2009, ο ομότιμος -σήμερα- καθηγητής της αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης, και ο καθηγητής Στέλιος Ανδρέου. Ο πρώτος άρχισε τις ανασκαφές πρώτος στην Τούμπα και το έργο του συνεχίζεται, με διακοπές, έως σήμερα, με επικεφαλής πλέον το καθηγητή Ανδρέου.
Το ότι στην Τούμπα "στήθηκε" ο πρώτος οικισμός, το αποδεικνύουν τα εκατοντάδες ευρήματα, που έφερε στο φως η πανεπιστημιακή ανασκαφή του λόφου, η οποία ξεκίνησε το 1984. Η πόλη ιδρύθηκε περί το 2.100 π.Χ. σε στρατηγικό σημείο του μυχού του Θερμαϊκού κόλπου σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από τη θάλασσα (σήμερα οι επιχώσεις της παραλιακής άπλωσαν την απόσταση στα 1.300-1.400 μέτρα).
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών διαπιστώθηκε ότι, γύρω στο 1.500 π.Χ., ο οικισμός (που, ήδη, είχε ανέβει, αφού χτίζονταν συνεχώς πάνω στα συντρίμμια των παλαιότερων) περικλείστηκε από τείχος, πλάτους έξι μέτρων και ύψους τρεισίμισι. Το τείχος, που χτίστηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο(με πέτρινους ογκόλιθους που θύμιζαν κουτιά και τα κενά ανάμεσά τους γέμιζαν με χώμα) είχε σκοπό να προστατέψει τον οικισμό όχι τόχο από επιδρομές, όσο από κατολισθήσεις του εδάφους!
Ο οικισμός της Τούμπας εγκαταλείφθηκε γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ., με την ίδρυση της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο -κι αφού θύμιζε... πολυκατοικία, με τόσες... στρώσεις κτιρίων κτισμένες τη μία πάνω από την άλλη.

0 σχολίασαν: