Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ας κοιτάξουμε στον ουρανό!

Ανοιχτή βραδιά για το κοινό της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 και ώρα 20.30, από τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Σελήνη: 5 ημερών. Παρατήρηση πλανητών και αστέρων με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.30 στο Αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ., με την ομιλία του Διευθυντή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη, με θέμα: «Ραδιοαστρονομία». Αμέσως μετά, στις 21:15 θα γίνει παρατήρηση της Σελήνης, του πλανήτη Κρόνου, του νέφους του Ωρίωνα και άλλων αστρονομικών σωμάτων.
Επίσης, σήμερα το βράδυ η ΕΤ3 θα μεταδώσει ζωντανά από το θόλο του Αστεροσκοπείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου την εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη.
Το 2009 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση καθώς σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Πριν 400 χρόνια ο Γαλιλαίος, χρησιμοποιώντας το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, έδωσε νέα ώθηση στην κατανόηση του Ηλιακού Συστήματός.
Στόχος του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στο Σύμπαν και την επίδραση της Αστρονομίας στην καθημερινή μας ζωή.
Να σημειωθεί ότι η Αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τις ιδιότητες όλων των σωμάτων του Σύμπαντος. Μελετά τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους κομήτες, τα αστέρια, τους γαλαξίες, ακόμα και το ίδιο το Σύμπαν. Μελετά το παρελθόν, το παρόν και προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον του Σύμπαντος, από το μικρόκοσμο μέχρι τον αχανή χώρο που ονομάζουμε «Κόσμο».

0 σχολίασαν: