Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Ποτίστε τα χωράφια σας μέσω... Ίντερνετ

Αν οι γεωργοί πότιζαν τις καλλιέργειές τους με όσο νερό ακριβώς χρειαζόταν, τότε η εξοικονόμηση σε νερό θα έφτανε από 15% μέχρι 45%. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι πήραν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή του έργου «Ορθολογική διαχείριση των χρήσεων νερού στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα με τη χρήση δικτύου μετεωρολογικών σταθμών». Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ημερίδα την οποία οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο ερώτημα πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση είναι μία: Μέσω του Διαδικτύου. Για άλλη μια φορά το Ίντερνετ αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο.
«Ο γεωργός θα μπορεί πολύ απλά να μπαίνει σε ειδική σελίδα στο Ιντερνετ, να γράφει το είδος της καλλιέργειάς του και πότε πότισε τελευταία φορά, και έτσι, να μαθαίνει πόσο νερό πρέπει να καταναλώσει», εξήγησε ο εντεταλμένος ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, Γιώργος Αραμπατζής. Τ
ο ΕΘΙΑΓΕ έχει εγκαταστήσει τηλεμετρικό δίκτυο, με το οποίο, λαμβάνοντας δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς κι έτσι μπορεί να πληροφορεί τους καλλιεργητές ακριβώς τις ποσότητες νερού που απαιτούνται κάθε φορά.

«Οι νέοι αγρότες και οι επαγγελματίες αγρότες είναι πλέον εξοικειωμένοι με τη χρήση του υπολογιστή και μπορούν να τον αξιοποιούν ως εργαλείο, ενώ συγχρόνως, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα τους», υπογράμμισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, Αριστούλα Μαλιτσίδου.

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αναλαμβάνουν να ενημερώσουν όσους δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα κομπιούτερ, μόνον με ένα τηλεφώνημα.

Το έργο αναπτύχθηκε πιλοτικά στον ΤΟΕΒ Νιγρίτας-Φλάμπουρου του νομού Σερρών σε έκταση 60.000 στρεμμάτων, όπου επιλέχθηκαν τρία αγροτεμάχια με τις επικρατούσες καλλιέργειες (βαμβακιού, καλαμποκιού και μηδικής). Η χρηματοδότησή του έγινε από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 75% (INTERREG II A/PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία) και από εθνικούς πόρους κατά 25%.

0 σχολίασαν: