Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τα... μικρόβια θα μας βοηθήσουν να βρούμε ενέργεια

Οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίσθηκαν στον πλανήτη, οι μικροοργανισμοί, μπορεί να μας βοηθήσουν να λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Ζαχαρία Σκούρα, αποτελούν ιδανική πηγή παραγωγής ενέργειας και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Ο κ. Σκούρας, μέλος και της ιδρυτικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου της επιστημονικής εταιρείας «Μικροβιόκοσμος», μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», επεσήμανε ότι ... >>>
οι μικροοργανισμοί μπορούν να παράγουν ενέργεια, χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον, ούτε όμως και να διακόπτουν τον εφοδιασμό τροφίμων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, οι μικροοργανισμοί έχουν μοναδική ικανότητα να προσαρμόζονται σε κάθε είδους περιβαλλοντικές συνθήκες και «γνωρίζουν ήδη πώς να λύσουν πολλά από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα».
Υπογράμμισε, ότι οι μικροοργανισμοί είναι οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίσθηκαν στον πλανήτη, διευκρινίζοντας ότι οι μοναδικές ικανότητες προσαρμογής που διαθέτουν, τους οδήγησαν στην κατάληψη σχεδόν όλων των οικολογικών θώκων του πλανήτη. «Ακόμα και στο σώμα μας, τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα είναι τα βακτηριακού τύπου κύτταρα από τα κύτταρα του οργανισμού μας», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Τα πρόσωπα της Επιστήμης» .
Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.

0 σχολίασαν: