Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ξέφραγο αμπέλι η Ευρώπη στις συντονισμένες... χακεριές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να δεχτεί σειρά διαδικτυακών επιθέσεων από χάκερς! Αυτό παραδέχτηκε Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο. Απάντησε σε παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά τις συνεχείς επιθέσεις χάκερς εναντίον των εταιρειών που επιχειρούν να κατεβάσουν από το διαδίκτυο τη WikiLeaks ή να την χτυπήσουν οικονομικά και να την αποκόψουν από τις δωρεές.

Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για έναν "πραγματικό πόλεμο", καθώς, "εταιρίες όπως η Mastercard, η Visa, η Paypal δέχθηκαν ηλεκτρονικές επιθέσεις τύπου DDOS, δηλαδή, χιλιάδες υπολογιστές προσπαθούν να συνδεθούν ταυτόχρονα στην ίδια σελίδα, υπερφορτώνοντάς την και θέτοντάς την εκτός λειτουργίας δημιουργώντας γενικό πρόβλημα στους πολίτες που πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου".
Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε να μάθει αν η Επιτροπή έχει επιβάλει "ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας που να προστατεύει τις διαδικτυακές συναλλαγές των πολιτών σε τέτοιες περιπτώσεις". Διαπίστωσε, όμως, ότι όχι αξιόπιστο, αλλά ούτε απλό προστατευτικο δίχτυ, με τα προβλήματά του, δεν υπάρχει!
"Πιστεύω δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για αυτό το περιστατικό και για αυτό τον λόγο η Επιτροπή και συγκεκριμένα η Επίτροπος Μάλμστρομ παρέθεσε πρόσφατα κάποιες προτάσεις για την καταπολέμηση όλων των μορφών των διαδικτυακών επιθέσεων", παραδέχτηκε ο κ Μπαρόζο.
Υπάρχει, βέβαια και η άλλη άποψη: Ότι αυτές οι επιθέσεις βοηθούν τις αρχές να επιβάλλουν καθεστώτα στενής παρακολούθησης στο Διαδίκτυο, με τη δικαιολογία του ότι απλοί χρήστες του Ίντερνετ δεν μπορούν να κάνουν τις καθημερινές συναλλαγές τους...
Πάντως, ο κ. Μπαρόζο, παραδέχτηκε και μια άλλη αλήθεια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη επίθεση: "Το Υπ.Εξ. των ΗΠΑ αρνείται ότι έδωσε οποιαδήποτε ρητή οδηγία στις εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Mastercard, η Visa και η Paypal να μην εξυπηρετούν την ιστοσελίδα WikiLeaks και επομένως δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο στις αποφάσεις των εταιρειών αυτών για το αν πρέπει ή όχι να εξυπηρετούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή εναντιώνεται σε οποιαδήποτε διαδικτυακή επίθεση από όποια πλευρά και αν αυτή προέρχεται".

0 σχολίασαν: