Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

159 Έλληνες θέλουν να γίνουν αστροναύτες!

Αστροναύτες θέλουν να γίνουν 159 Έλληνες, από τους οποίους 21 γυναίκες! Αυτό προέκυψε σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για το επιστημονικό έργο «ELIPS» που αναπτύσσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) και σχετίζεται με την εφαρμογή στη γήινη καθημερινότητα της διαστημικής έρευνας, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Το ΑΠΘ συμμετέχει στο Project με έξι ερευνητικά προγράμματα.
Οι έρευνες του πανεπιστημίου στο πλαίσιο του προγράμματος ELIPS, σχετίζονται κυρίως με βιομηχανικές αλλά και ιατρικές εφαρμογές. Συγκεκριμένα αφορούν έρευνες για το βρασμό και τη συμπύκνωση, καθώς και έρευνες διεπιφανειών με εφαρμογές σε τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.α.
Στις παραπάνω έρευνες εντάσσεται και η ανάπτυξη μίας μικρής και φορητής συσκευής (παρόμοια με ένα ρολόι), ικανής να ανιχνεύει φυσαλίδες στο ανθρώπινο αίμα. Η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών και των αστροναυτών, αλλά και σε μονάδες νοσοκομείων, στις οποίες επιταχύνεται η ίαση εγχειρισμένων ασθενών.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν εγκριθεί άλλα δύο προγράμματα πανεπιστημίων, τα οποία συμμετέχουν στο ELIPS, αριθμός, ωστόσο, που δεν κρίνεται ικανοποιητικός για την ελληνική συμμετοχή στις εφαρμογές της διαστημικής έρευνας στην επίγεια ζωή.
«Η συμμετοχή των πανεπιστημίων στα ερευνητικά προγράμματα του ΕΟΔ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, γιατί υπάρχει η δυνατότητα αλλά και οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις. Σημαντική ώθηση θα έδινε και η συμμετοχή των ίδιων των βιομηχανιών, που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει μόνο το ενδιαφέρον τους», δήλωσε ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΕΟΔ, καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ, Ν. Σπύρου, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του Οργανισμού για το πρόγραμμα ELIPS.
Οι ελληνικές βιομηχανίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον ανήκουν σε κλάδους ηλεκτρονικής, βιολογίας και φαρμακευτικής. Γενικότερα, οι γήινες εφαρμογές της έρευνας στο διάστημα αφορούν μία πλειάδα θεματικών περιοχών, όπως καρδιαγγειακές επιστήμες, νευροεπιστήμες, έρευνα για την μάζα των οστών και μυών, άσθμα, μέτρηση των φυσικών ιδιοτήτων των μετάλλων, αστροβιολογία, εξωβιολογία, μηχανική αεροσκαφών.
Από το 2009, ο ΕΟΔ πρόκειται να προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για τέτοιες έρευνες, ώστε να δώσει νέα ώθηση στις επιστημονικές μελέτες.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, η διαδικασία στελέχωσης του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών με νέους υποψήφιους, που θα πλαισιώσουν τις μελλοντικές αποστολές προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Αρη, τη Σελήνη κ.α. δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν την άνοιξη του 2009.
Η διαδικασία έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα στις 8.500 αιτήσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη, οι 159 ήταν ελληνικές, εκ των οποίων οι 21 από γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 190 υποψήφιοι (από τους 8.500), αγνώστου εθνικότητας, φύλλου ή ηλικίας, από τους οποίους τελικά θα επιλεγούν τέσσερις.

0 σχολίασαν: