Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Στα ράφια τα Windows 7

Βγήκαν στα ράφια των καταστημάτων, από σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009, τα Windows 7. Είναι το νέο λειτουργικό της Microsoft(στην έκδοση στην αγγλική γλώσσα, καθώς τα Windows 7 στην ελληνική γλώσσα αναμένεται να διατεθούν στις 31 Οκτωβρίου), το οποίο διαδέχεται τα Windows Vista -λειτουργικό που δεν έχει προλάβει να κλείσει μια τριετία στην αγορά και, κατά γενική ομολογία, απέτυχε να κατακτήσει τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά τον κόσμο. Μάλιστα, οι περισσότεροι απεγκαθιστούσαν τα Vista και ξανάβαζαν τα -ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμα- Windows XP.
Τη μεγάλη ζημιά, όμως, την υπέστη η εταιρία του Μπιλ Γκέιτς από τις μεγάλες εταιρίες. Διεθνώς, μόνο το 10-15% μετακινήθηκαν στα Vista και οι υπόλοιπες έμειναν πιστές στα ΧΡ. Ενδεικτικό είναι πως, αν και τα Windows «τρέχουν» σήμερα στο 90% περίπου των υπολογιστών του πλανήτη, τα Vista «τρέχουν» μόνο στο 20% των υπολογιστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon οι διεθνείς προ-παραγγελίες των Windows 7 έχουν ξεπεράσει αυτές των βιβλίων του Χάρι Πότερ και κάθε άλλου προϊόντος. Κι αυτό παρά το ότι ο ανταγωνισμός, πλέον, είναι ισχυρός(Linux, Android, Chrome OS και το λειτουργικό της Apple για τους Mac).
Πολλοί εξειδικευμένοι αναλυτές τεχνολογίας έχουν σχολιάσει θετικά τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, χάρη στο οποίο η μεγαλύτερη κατασκευάστρια λογισμικού στον κόσμο ευελπιστεί ότι θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο και τα κέρδη της, ενώ μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η ΗΡ, η Dell η Acer κ.α., εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα νέα Windows 7 και την πρόοδο που έχουν κάνει σε σχέση με τα Vista.
Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού περιλαμβάνονται η αυξημένη σταθερότητα και ταχύτητα, η βελτιωμένη συμβατότητα με παλαιότερους κομπιούτερ και περιφερειακά, ο καλύτερος και πιο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, η ευκολότερη δικτύωση και σύνδεση περιφερειακών συσκευών κ.α. Τα Windows 7 -αντίθετα με τα Vista- θα μπορούν εξάλλου να «τρέξουν» ακόμα και σε μικρούς φορητούς υπολογιστές (netbooks), ενώ θα ενσωματώνουν τον Internet Explorer 8.
Σύμφωνα με τη Microsoft, η αναβάθμιση από τα Vista στα «7» θα μπορεί να γίνεται απολύτως ομαλά, ενώ από τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα ΧΡ, μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερη και ίσως απαιτήσει «καθαρή εγκατάσταση», δηλαδή πλήρες «καθάρισμα» του σκληρού δίσκου και από την αρχή εγκατάσταση των Windows 7.

0 σχολίασαν: