Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Βραβεύτηκε Έλληνας καθηγητής για τη θεμελίωση της Θεωρίας του Χάους


Για την καθοριστική συμβολή του στη μαθηματική θεμελίωση της θεωρίας των πολύπλοκων ανοικτών συστημάτων και του χάους τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Πριγκοζίν για το 2008, ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική-στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση.
Να σημειωθεί ότι το Βραβείο Πριγκοζίν θεσπίστηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Νομπελίστα Ηλία Πριγκοζίν, από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Σιένα και το Αγγλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex. Κάθε χρόνο απονέμεται σ’ έναν επιστήμονα που διακρίνεται παγκοσμίως για την έρευνά του στα πολύπλοκα-οικολογικά συστήματα.
Το βραβείο απονεμήθηκε χθες, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008, σε Ειδική Τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Η Βιώσιμη Πόλη 2008», που διεξάγεται από 24 έως και 26 Σεπτεμβρίου 2008. Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Σιένα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο κ. Αντωνίου είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ., καθώς και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τιμήματος.
Επίσης είναι επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Άγιας Πετρούπολης και Λομονόσωφ Μόσχας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ρωσία, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CERN. Διατέλεσε Αν. Διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβε (Solvay) Φυσικής και Χημείας, στις Βρυξέλλες, επί μία δεκαετία, με Διευθυντή τον Ηλία Πριγκοζίν.
Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ευρω-Ρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με πλούσιο συγγραφικό Έργο που καλύπτει ευρύ πεδίο εφαρμογών της Πολυπλοκότητας (βιο-ιατρική, πληροφορική και διαδίκτυο, νανοτεχνολογία).
Στις διεθνείς διακρίσεις του περιλαμβάνονται το Βραβείο Ντε Ντοντερ (De Donder) της Βελγικής Ακαδημίας Επιστημών και το Βραβείο Καπιτσα (Kapitza) της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστήμων. Επίσης, είναι διοργανωτής πολλών σημαντικών διεθνών συνεδρίων, μεταξύ των οποίων τα Συνέδρια Σολβε 1998 στην Ιαπωνία και 2001 στους Δελφούς.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

159 Έλληνες θέλουν να γίνουν αστροναύτες!

Αστροναύτες θέλουν να γίνουν 159 Έλληνες, από τους οποίους 21 γυναίκες! Αυτό προέκυψε σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για το επιστημονικό έργο «ELIPS» που αναπτύσσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) και σχετίζεται με την εφαρμογή στη γήινη καθημερινότητα της διαστημικής έρευνας, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Το ΑΠΘ συμμετέχει στο Project με έξι ερευνητικά προγράμματα.
Οι έρευνες του πανεπιστημίου στο πλαίσιο του προγράμματος ELIPS, σχετίζονται κυρίως με βιομηχανικές αλλά και ιατρικές εφαρμογές. Συγκεκριμένα αφορούν έρευνες για το βρασμό και τη συμπύκνωση, καθώς και έρευνες διεπιφανειών με εφαρμογές σε τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.α.
Στις παραπάνω έρευνες εντάσσεται και η ανάπτυξη μίας μικρής και φορητής συσκευής (παρόμοια με ένα ρολόι), ικανής να ανιχνεύει φυσαλίδες στο ανθρώπινο αίμα. Η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών και των αστροναυτών, αλλά και σε μονάδες νοσοκομείων, στις οποίες επιταχύνεται η ίαση εγχειρισμένων ασθενών.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν εγκριθεί άλλα δύο προγράμματα πανεπιστημίων, τα οποία συμμετέχουν στο ELIPS, αριθμός, ωστόσο, που δεν κρίνεται ικανοποιητικός για την ελληνική συμμετοχή στις εφαρμογές της διαστημικής έρευνας στην επίγεια ζωή.
«Η συμμετοχή των πανεπιστημίων στα ερευνητικά προγράμματα του ΕΟΔ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, γιατί υπάρχει η δυνατότητα αλλά και οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις. Σημαντική ώθηση θα έδινε και η συμμετοχή των ίδιων των βιομηχανιών, που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει μόνο το ενδιαφέρον τους», δήλωσε ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΕΟΔ, καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ, Ν. Σπύρου, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του Οργανισμού για το πρόγραμμα ELIPS.
Οι ελληνικές βιομηχανίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον ανήκουν σε κλάδους ηλεκτρονικής, βιολογίας και φαρμακευτικής. Γενικότερα, οι γήινες εφαρμογές της έρευνας στο διάστημα αφορούν μία πλειάδα θεματικών περιοχών, όπως καρδιαγγειακές επιστήμες, νευροεπιστήμες, έρευνα για την μάζα των οστών και μυών, άσθμα, μέτρηση των φυσικών ιδιοτήτων των μετάλλων, αστροβιολογία, εξωβιολογία, μηχανική αεροσκαφών.
Από το 2009, ο ΕΟΔ πρόκειται να προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για τέτοιες έρευνες, ώστε να δώσει νέα ώθηση στις επιστημονικές μελέτες.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, η διαδικασία στελέχωσης του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών με νέους υποψήφιους, που θα πλαισιώσουν τις μελλοντικές αποστολές προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Αρη, τη Σελήνη κ.α. δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν την άνοιξη του 2009.
Η διαδικασία έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα στις 8.500 αιτήσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη, οι 159 ήταν ελληνικές, εκ των οποίων οι 21 από γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 190 υποψήφιοι (από τους 8.500), αγνώστου εθνικότητας, φύλλου ή ηλικίας, από τους οποίους τελικά θα επιλεγούν τέσσερις.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Χάκερ "χτύπησαν" το CERN

Ομάδα Χάκερ η οποία αυτοαποκαλείται Ελληνική ομάδα Ασφαλείας κατάφερε να παραβιάσει ένα από τα υπολογιστικά συστήματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων. Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του CERN.
Οπως αποκάλυψαν οι βρετανικές εφημερίδες Times και Daily Telegraph, οι χάκερ διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να διαταράξουν τα σημαντικά πειράματα του LHC και ότι ήθελαν μόνο να καταδείξουν τη... «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια του δικτύου.
«Δεν σας ξεβρακώνουμε γιατί δεν θέλουμε να σας δούμε να τρέχετε όλοι πανικόβλητοι και γυμνοί ψάχνοντας το πώς θα κρυφτείτε» γράφουν στο μήνυμά τους.
Οι εσβολείς, που διαβεβαιώνουν ότι δεν είχαν κακές προθέσεις, άφησαν πίσω τους μια παραποιημένη ιστοσελίδα που χλεύαζε τους υπευθύνους ασφαλείας των υπολογιστών χαρακτηρίζοντας τους σχολιαρόπαιδα.
"Δε γνωρίζουμε ποιοι είναι αλλά δεν βλέπουμε να έχει γίνει ζημιά. Προφανώς πρόκειται για άτομα που ήθελαν να τονίσουν ότι το CERN μπορεί να παραβιαστεί» δήλωσε στους Times ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.
Οι χάκερ υποστηρίζουν ότι απέκτησαν πρόσβαση μέσω ενός δικτυακού τόπου που υποδεχόταν τους επιστήμονες για τα εγκαίνια της εγκατάστασης την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008. Οι υπολογιστές στους οποίους εισέβαλαν είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα CMS, έναν από τους τέσσερις τεράστιους ανιχνευτές του LHC.